#BineDeStiut S1.E5 | Regele Mihai I. Adevărul despre 23 august 1944 și abdicare 

Salutări, pasionaţi ai istoriei!  

Suntem încântați de entuziasmul și interesul vostru constant pentru podcastul nostru #BineDeStiut, o sursă nu doar de lecții de istorie, ci și de povești emoționante despre putere, curaj și sacrificiu! Şi vă mulțumim pentru că sunteți alături de noi în această călătorie fascinantă prin timp! 

Sperăm că v-ați obișnuit deja că miercurea e momentul de istorie Corint. Așadar, miercuri, 10 ianuarie 2024, de la ora 19.00, vă invităm la explorarea unei pagini remarcabile din istoria României: întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și abdicarea Regelui Mihai I. 

Acestea sunt două momente istorice cruciale care au fost distorsionate pentru foarte mult timp. Zeci de ani, manualele de istorie au lăudat momentul 23 August ca fiind o realizare a comuniștilor, care de altfel au organizat anual parade grandioase ca să mențină ideea vie în mintea românilor. Dar adevărul este diferit. Regele Mihai, ajutat de toate partidele politice de la acel moment, a orchestrat arestarea guvernului pro-nazist condus de Ion Antonescu și a emis „Proclamația Regelui Mihai către țară” prin care anunța că România și-a întors armele împotriva Germaniei naziste, alăturându-se Aliaților. Această acțiune a avut un impact semnificativ în scurtarea războiului și a salvat numeroase vieți. 

Dar, în umbra victoriei, se ascundeau zile întunecate. Comuniștii, cu sprijinul Uniunii Sovietice, au preluat controlul României. „Regelui toate onorurile, mie toată puterea”, spunea atunci generalul Antonescu.  

Apoi au folosit minciuni, intimidări și amenințări pentru a-l forța pe Regele Mihai să abdice, marcând astfel sfârșitul unei ere și începutul unei noi perioade pline de provocări pentru România. I-au promis că țara va avea parte de un guvern democratic și că vor fi respectate principiile unei monarhii constituționale. Această promisiune nu a fost niciodată respectată, deoarece, după abdicarea regelui, România a fost transformată într-o republică populară sub control comunist strict. 

Liderii comuniști, în special Gheorghiu-Dej și Ana Pauker, i-au sugerat Regelui Mihai că, dacă nu va abdica, țara se va confrunta cu un război civil devastator, în care se vor pierde multe vieți. Mai mult, au amenințat că vor împușca studenți și alți deținuți politici, iar în ziua abdicării au înconjurat Palatul Regal cu trupe armate, regele fiind efectiv izolat. 

Despre toate acestea va discuta gazda noastră, Simona Preda, Brand Manager Corint, cu invitații săi, istoricii Tudor Vișan-Miu și Dr. Sorin Cristescu. 

 

Puteți urmări discuția chiar aici: 

 

 

În speranţa că v-am trezit interesul pentru Casa Regală a României, vă invităm să aflaţi mai multe despre membrii acestei familii din câteva lucrări remarcabile, publicate de editura Corint, care aruncă lumină asupra diferitelor aspecte ale vieții și domniei lor. 

Iar dacă doriți să citiți mai multe despre cum au preluat comuniștii România, vă recomandăm aceste lecturi: 

 

Episodul va fi disponibil de miercuri, 10 ianuarie 2024, ora 19.00, pe blogul Editurii Corint, pe canalul de Youtube Editura Corint, dar și pe Spotify, Apple Podcasts, pe Podcastul Google, precum și pe canalele partenerilor noștri media.  

Parteneri media: History Channel Romania, PressHub 

 

Alăturați-vă discuției. Comentați mai jos și participați la dialogul nostru! Dați share prietenilor pasionați de istorie!

 

✅ Abonați-vă pentru mai multe discuții captivante și activați clopoțelul pentru notificări!

▶️Clubul de Istorie Corint https://bit.ly/ClubIstorie

▶️Podcast #BineDeStiut https://www.youtube.com/@EdituraCorint1/podcasts

Ne găsiți și pe blog https://edituracorint.ro/blog/category/podcast 

Spotify: https://podcasters.spotify.com/pod/show/corint 

Ne puteți scrie oricând la podcast@edituracorint.ro  și vă puteți abona la newsletterul nostru special pentru pasionații de istorie, aicihttps://bit.ly/AbonarePodcastBineDeStiut 

 

Producător: Gabriela Mitrovici 

#BineDeStiut #podcast #moharie #corint #istorie #23August #comunism #Antonescu #RegeleMihai